27 Kasım 2009 Cuma

Voleybolda Güvenlikçi Sorunu


Voleybolda, maçlar esnasında salonlarda güvenliği sağlama görevinin kulüplere verilmesi, özellikle Anadolu takımlarını maddi anlamda zora soktu.

Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, yaptığı açıklamada, "Biz (kulüpleri özendirip voleybol faaliyetlerine nasıl çekeriz) diye düşünürken, böylesine ağır bir maddi külfet caydırıcı oluyor" dedi.

Hangi müsabakada kaç güvenlik görevlisi bulunması gerektiğini İl Spor Güvenlik Kurulları'nın belirlediğini anlatan Karabıyık, "Genel bir karar alınıyor. Örneğin voleybolda A tipi müsabakalarda 50, futbolda Bank Asya 1. Lig maçında 60 görevli bulunması gerekiyor. Olağanüstü oransız sayılar. Koskoca statta 60 iken bizde 50 görevli bulunacak. Bizde ayrıca 2. ve 3. lig maçlarında 20 görevli gerekiyor. Bu takımlar için maç başına en az 1000-1500 lira demek. 3. ligdeki bir kulübün 15 maçı olsa, bir sezonda 15-20 bin lira eder. Takımlar, zaten zar zor bir araya getirdikleri bütçelerine bir de bunu ekleyerek 1 yılı geçirmek zorundalar" diye konuştu.

Anayasa'nın devlete, spor yaptırma görevini verdiğini vurgulayan Karabıyık, şöyle devam etti:
"Devlet bunu kiminle yapacak? Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ve federasyonlarla yapacak. Federasyonlar da kulüplerle yapacak. Devlet kendi üstlendiği spor yaptırma görevini engelleyici bir karar almış oluyor. Çünkü 3. ligde bir takıma (güvenliğini kendin sağla) dediğinde zaten altından kalkamayacağı için çekiliyor. Bunu yapmayan kulüplere de çok ciddi para cezaları var. Bunlar amatör branşların gelişmesinin önünde önemli engeller oluşturuyor."

"FUTBOL BUNUN ALTINDAN KALKABİLİR"
Özel güvenliğin, profesyonel anlamda liglerde futbolda uygulanabileceğini ifade eden Karabıyık, "Futboldaki yayın, sponsorluk ve benzeri gelirlere bakıldığında, bunun altından kalkabilir. Ciddi bir endüstri durumunda. Onların hesabını yapmak bana düşmez ama voleybolda özel güvenliğe kesinlikle karşıyım. Tedbirlerin genel kolluk tarafından alınması gerekir. Aksi halde bu durum amatör branşların gelişmesinin önünde ciddi engel teşkil edecektir" dedi.

Karabıyık, voleybolda çıkan olaylara bakıldığında sadece futbolda faaliyeti olan kulüplerin maçlarında küfür veya ufak tefek olayların olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Hal böyle olunca futbolun şiddeti voleybola taşınıyor diye ifade etmek bile mümkün. Bu olaylar, futbol maçları için organize olmuş taraftar gruplarının (hadi bugün de voleybol maçına gidelim) dedikleri dönemlerde oluyor. Onlar o alışkanlıklarını voleybola taşıyor. Olay çıkaranlar maçı izlemiyor bile. Bazen bunları kulüpler getirebiliyor, bazen de kendi taraftar dernekleri aracılığıyla gelebiliyorlar. Voleybol seyirci kültürü tamamen farklı, şiddet ya da çirkin tezahürat yok."

Erol Ünal Karabıyık, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yetki ve sorumluluklarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını, yükümlülüklerini yerine harfiyen getireceklerini, gerekli teknik donanımı kurarak olaya karışan kişileri tespit edip İl Güvenlik Kurulu'na ve diğer ilgililere bildireceklerini kaydetti.

KONYA DİLTAŞ EĞİTİM KURUMU
Aroma Erkekler Birinci Ligi takımlarından Konya Diltaş Eğitim Kurumu Voleybol Şube Sorumlusu Hasan Civcik, özel güvenlik uygulamasının kendileri gibi zaten maddi sıkıntı içinde olan Anadolu takımlarını çok zor duruma soktuğunu söyledi.

Civcik, 250 kişilik küçük bir salondaki tek maçın kendilerine 840 liraya mal olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu bize büyük maddi külfet getiriyor. İddaa'da futbol ve basketbolun yanında esamesi okunmayan, basında yeteri ilgiyi göremeyen bir branş olarak zaten sıkıntı içindeyiz. Bir de bunu yüklediler sırtımıza. Bizim salonumuz küçük, salon büyüdüğünde bu fiyat 2 katına çıkıyor. Bu durumun bir an önce çözülmesini umut ediyoruz."

Hiç yorum yok: