21 Aralık 2010 Salı

Türkiye'de ciro maaşlara yetmiyor


Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından hazırlanan ''Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi''nin tanıtımı çerçevesinde çeşitli kentlerde düzenlenecek ''Futbol Endüstrisi Yönetim Seminerleri''nin ilki, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapıldı.

UEFA Tahkim Kurulu Üyesi ve Eski Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, seminerin açılışında, ''Bosman kuralı'', Şampiyonlar Ligi organizasyonu, yayın sektörünün gelişmesi, bahis siteleri ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte futbolun, dünyanın belli başlı endüstrilerinden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin futbol pastasının, son yayın ihalesiyle birlikte 650 milyon avro civarına ulaştığına işaret eden Bıçakcı, kuruluş amacı doğrultusunda TKYD'nin de bu kadar büyük bir endüstri haline gelen futbolda, kulüplerin kurumsallaşması için dünyada İngiltere'den sonra konusunda ikinci örnek olan bir rehber hazırladığını kaydetti.

Levent Bıçakcı, ''Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi''nin, kulüplere katkı sağlaması dileğinde bulundu.

TKYD Yönetim Kurulu Üyesi ve Futbol Endüstrisi Çalışma Grubu Başkanı Dorukhan Acar ise Avrupa futbol pazarının 4 yılda yüzde 8'lik yıllık büyümeyle 2008 yılında 15,6 milyar avroluk büyüklüğe ulaştığını belirterek, ''Futbolda en büyük gider, maaş giderleri. Personel ve futbolcu maaşlarının kulüp cirosuna ideal oranı, ortalama yüzde 60-70 seviyelerinde bulunuyor. Türkiye'de ise futbolcular, cironun yüzde 100'ünün üzerinde para alıyor'' dedi.

Türkiye'de sponsorluk sisteminin henüz sağlıklı işlemediğini ifade eder Acar, altyapı yönetimi ve yeni yetenekleri keşfetmenin, maaş giderlerinin ciroya oranını azaltmakta önemli rolü bulunduğunu anlattı.

Acar, bir kulüpte yönetilmesi gereken alanların, sosyal, sportif ve ekonomik olarak sınıflandırılabileceğini belirterek, ekonomik alanın iyi yönetilememesi durumunda, kulüplerin diğer iki alanda da etkili olamadığını dile getirdi.

Futbol kulüplerinin izlemesi gereken stratejik modellere de değinen Acar, kulüplerin sırasıyla ''Yetiştirme okulu'', ''Ulusal Yarışçı'', ''Ulusal Yıldız'', ''Avrupa Yarışçısı'' ve ''Küresel Marka'' modellerini uygulayabileceğini kaydetti.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) Başkanı Erdoğan Tözge'nin de katıldığı toplantıda, ayrıca ''Spor ekonomisinde başarı örnekleri'' ve ''İzmir'de futbol endüstrisinin mevcut durumu ve çözüm önerileri'' başlıklı sunumlar yapıldı.

Hiç yorum yok: