29 Aralık 2010 Çarşamba

Kim çözer şiddeti?


Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylar cümle âlemde had safhada bir hassasiyet yarattı.

Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylar cümle âlemde had safhada bir hassasiyet yarattı. Bu yüksek seviyede sorumluk duygusunun en normal neticesi, ellerindeki en güzel oyuncak olan kanunla oynamaktır. Cezanın ne olacağı, ellerine aldığı hamurdur. İstedikleri gibi yoğururlar. Hiçbirinin aklına gelmez: Ceza o kadar yükseğe çıkarsa, onu yere indirip oyuna sokacak kim var?

Sporda Şiddet Yasası’nda değişiklik yapılacak, cezalar arttırılacakmış. Buna çok gülüyorum. Çok acıyorum. Buna harcadıkları mesaiyi, Meclis’ten çıkıp Tunus Caddesi’nde bir kahvede king oynamaya harcasalar daha iyi ederler.
Onlar cezaları ne kadar arttırmayı düşünürken, İstanbul’un orta yerinde 15-16 yaşındaki top oynayan bebelere tekme tokat girdiler.
Ertesi gün Rize’de hentbol oynayan kız çocukları saç saça başa başa oldular. Bunlar basına yansıyan hadiseler. Geçen hafta sonu hangi ilde, hangi amatör kümede neler olup bitti?

Florya’daki skandalın ardından kurumlar açıklama yaptı. İçimiz ferahladı. Üstelik o açıklamayı yapanlar arasında taraftar grupları da var. İyi de bu da bir mafya yasası olmasın? Öldürdüğü adamın cenazesine çelenk gönderir, aileden biriyse, çoluk çocuğu dahil ciddi yardım yaparmış.
Boş verin bunları. Florya’da top oynayan çocuklara saldıran o yavşakları taraftar bilir. Aynı gün taraftar gruplarına o bit yavrularının adları gelir. Onları polisin gözaltına alıp, burnu kırılan çocuklarla yüzleştirmesine gerek yok. Kulübünden önce futbolu seven o taraftarın, o yavşaklara ne yapacağını merak ediyorum. Çünkü ancak taraftarın keseceği ceza o alçakların üstünde tesir yaratır.

Asliye veya sulh cezada yargılanıp üç beş ay ceza alırlar, cezaları paraya çevrilip ertelenir ya da ertelenmez, parayı da öderler. Hatta stada belki altı ay girme yasağı alırlar, arttırılırsa bir yıl tribüne giremezler.

Ne olur?

Lafa gelince kınayan, şova gelince o yavşağa içerden çıkmış kahraman muamelesi yapan taraftar grubu, bu işi çözemez.
Hangi taraftar çözer? Lafıyla kınayan, eylemiyle o saldırganları arasına almayan taraftar...

http://www.sporyazarlari.com/FFutbol/futbol-genel/erkan-gologlu/29-12-2010/kim-cozer-siddeti-/300517.aspx

Hiç yorum yok: