19 Aralık 2010 Pazar

Gözden kaçan derbi: Sampdoria-Genoa

Genoa-Sampdoria derbisi

İtalya'da en büyük derbi hangisi? Roma-Lazio? Inter-Milan? Bizler için en büyük İtayan derbileri bunlar olabilir. Ancak İtalyanlar, kendilerine göre ülkenin en büyük derbisine bu gece bir kez daha şahitlik edecekler. Lanterna Derbisi'nde Cenova şehrinin iki takımı, Genoa ve Sampdoria bir kez daha karşı karşıya gelecekler. Derbiyi Oğuz Öztürk yazdı.

İtalya'nın liman kentlerinden Cenova şehri, yıllardır Genoa ve Sampdoria futbol takımlarına ev sahipliği yapıyor. Inter-Milan ve Roma-Lazio gibi daha büyük görünen derbilerin bile stadları tam olarak dolduramadığı bir ortamda Genoa ve Sampdoria'nın verdiği görsel zevk asla yabana atılacak cinsten değil. Bir derbide aranan ve rekabete yol açabilecek çok fazla neden olmasa da, Genoa ve Sampdoria takımları paylaşmak zorunda kaldıkları Cenova şehri ve beraberinde getirdikleri futbol şöleni ile bizleri selamlıyorlar.


Latin Amerika Ateşi olan, İngiliz gibi izlenen, İtalyan gibi oynanan bir derbi.

İki takım arasındaki rekabetin İ.Ö 218 ve 201 yıllarına kadar dayandığını söyleyenler olduğunu duyduğunuzda şaşıracağınızdan eminim. İki takım taraftarları arasında çıkan ayrılığı bu tarihler arasında başlayan ve batılıların Kartaca'yı, doğuluların ise Roma'yı destekledikleri Fenike Savaşı'na kadar dayandıranların teorilerini doğrulamak her ne kadar çok zor bir durum olsa da sırf bu gibi benzetmeler yüzünden çekiciliği artan bir rekabet Genoa ve Sampdoria'nınki. Aslında İtalyan hoca M. Lippi bu durumu en güzel özetleyen cümleleri sarf ediyor; "Bu derbi kesinlikle İtalya'daki tüm derbilerden farklı. Aslında iki takımın taraftarlarının birbirlerine kötü tezahürat yapmalarından ibaret olduğunu da söyleyebilirim. Ufak tefek şeyler olsa da Cenova derbisi gördüğüm en olaysız derbi..." Sonuç olarak ortak kanı bu derbinin Latin Ameria tarzında olduğu, İngiliz gibi izlendiği ve İtalyan gibi oynandığı yönünde...

Her maçtan önce müthiş bir görsel şölen sunan bi iki takımın taraftar gruplarının adı 'Ultras'. Bu taraftarları bir araya getiren çok fazla hadise yok. Genelde birbirlerinden uzak duruyorlar. 1989 ve Ekim 2007'de çıkan olaylar haricinde birbirleri ile çok fazla 'sözlü tezahüratlar hariç' uğraştıkları söylenemez.

Hatta Endüstriyel futbola karşı iki takım taraftarlarının da ortak görüşe sahip olduklarını söyleyebiliriz. 1993'te hayatını kaybeden Sampdoria başkanı P. Mantovani'nin ve 1995'te bir Milanlı taraftar tarafından bıçaklanarak öldürülen 24 yaşındaki bir Genoa taraftarı olan C. Spagnolo'nun cenaze törenleri de iki takım taraftarının aslında nasıl beraber hareket edebileceklerini göstermişti.

Unutulmayan ilk olay 1974 yılındaki "Liguria Baskını"


Ancak 1974 yılındaki olaylarda unutlmadı. Tarihe "Liguria baskını" olarak geçen kanlı gecenin mimarı Genoa taraftarları oldular. Genoa taraftarları şımarık olarak gördükleri ve rekabet söz konusu olduğunda yokmuş gibi davrandıkları Sampdorialıların bir İtalya Kupası maçından önce toplu halde yemek yedikleri mekana geldiler. Genoalılar Sampdoria taraftarlarından birini silahla öldürdüler ve onlarcasını da ağır yaralayarak aslında çok fazla kavganın yaşanmadığı bu derbide kara bir sayfa açılmasına neden oldular. Sampdoria taraftarları uzun süre bu şokun altından kalkamadılar ancak yukarıda bahsettiğim bir Milanlı tarafından öldürülen ve aslında cenazesinde bir araya geldikleri Genoa taraftarı için 'Teşekkürler Milan, intikamımızı aldınız' pankartı açmayı da ihmal etmediler.

"Cenova'da bizim misafirimizsiniz..."

İki takım ilk mücadelelerini 1946 yılında yaptılar ve bu maçı yeni kurulmuş olan Sampdoria 3-0 kazandı. Genoa aslında 1893 yılında kuruldu ve bu onların Sampdoria karşısındaki en büyük övünç kaynağı. Kriket takımı olan Genoa, 1898'de branşlarına futbolu da ekledi. Esasında Genoa, Sampdoria adlı şehrin ikinci takımı ile kayıtlara göre 1946'da oynasa da hikayenin başı biraz farklı. Bu iki kulübün 20. yüzyılın başlarında İtalyan faşist rejimi tarafından birleştirilmeye çalışılması derbinin kayıtlarının 1946'ya kadar uzamasına neden olmuştu. 1927 yılında Mussolini'nin talimatı ile takımlar birleşmişti ve gelen istekler doğrultusunda oluşan tek takım yeşil desenli forması ile sahadaki yerini almıştı. Savaş bittiğinde bu tek kulübün içindeki muhalif sesler yükselmeye başladığında tekrar bir ayrılık yaşandı. Daha sonra 12 Ağustos 1946'da Sampdroria adı ile bir kulüp daha kuruldu ve rakabet yeni bir boyutta devam etmeye başladı. Genoa taraftarları da Sampdroria'nın resmi kuruluş tarihinin kendilerinden yıllar yıllar sonra olmasını fırsat bilerek üzerinde 1893 yazan bayrakları ile her maçta "Cenova'ya gelen misafirler" yazmayı ihmal etmedi.

İki taraftarın paylaştığı tek yer Luigi Ferraris Stadı


Luigi Ferraris Stadı koca Cenova şehrini bir türlü paylaşamayan iki takımın 'mecburen' paylaşabildikleri tek yerdir. Burası 1909 yılında Genoa tarafından inşa edildiği için Sampdorialılar misafir gibi görünürler. Köşelerde bulunan apartman benzeri yapılar ve koşu pistinin olmaması onu İtalyan tarzı fiğer stadyumlardan ayırıyor. Sampdoria'nın petrol zengini başkanı Garrone bu satdyumdan ayrılmak için girişimlere başlasa da henüz bir tuğla dahi koyulmuş değil. Şehirdeki Belediye ve diğer önemli kurumlar Genoa'dan yana olduklarından yeni Sampdoria stadı şimdilik hayal gibi ancak Genoalıların aksine Sampdorialılar Luigi Ferraris'i ortak kullanmaktan gayet memnunlar.

Luca Toni, Genoa taraftarlarının Diego Milito'nun ardından aynı etkiyi göstermesini istedikleri bir isim. (Şimdilerde Inter'de oynayan Diego Milito, 2008-2009 sezonunda Sampdoria karşısında 3 gol birden atınca ilah haline gelmişti.)



Sampdoria taraftarları bu gece 'Mavi gökyüzü artık daha mavi' marşları ile aslında ortak olan Luigi Ferraris Stadı'ndan çoğunlukta olacakları için Genoa'yı karşılayacak. Bizlerde bu derbinin saha içi mücadelesine tanıklık ederek bir kez daha 'Futbolun sadece futbol olmadığı' fikrinde buluşacağız...

Rakamlar herşeyi anlatmaz ancak onları da verelim;

Toplamda oynanan maç sayısı 80. Bunlardan 29'u Sampdoria'nın, 20'si ise Genoa'nın galibiyeti ile tamamlandı. İki takım 32 maçtan beraberlikle ayrıldı. Geçtiğimiz sezon ligin ilk yarısında oynanan maçı Genoa 3-0 kazandı. Ligin ikinci devresinde Sampdoria buna 1-0'lık galibiyet ile cevap verdi.

http://www.goal.com/tr/news/2556/editoryal/2010/12/19/2268293/goalcom-%C3%B6zel-genoa-sampdoria-derbisi

Hiç yorum yok: